Tips ift søknad og opptak nå før frist 15. april

Nå er det bare to uker til fristen for å søke studier er her! 15. april er den magiske deadline.

Har skrevet nyttige tips når du skal søke og sånn fra før, men tror at det er på tide å gjenta det nå når fristen nærmer seg. Flere av dere har sikkert bedre tid nå i ferien til å virkelig tenke på det også.

Jens på fotoshoot.illustrasjonebildeSå her kommer min huskeliste:

1. Husk å skaffe MinID, om du ikke har det. Du trenger det for å kunne søke studier gjennom Samordna opptak. Mange har det sikkert allerede, for det er det samme man bruker for å godkjenne selvangivelsen på nett i Altinn og sånne ting, men det er altså på tide å sjekke at du vet hvor du har kodene dine og at du fremdeles husker passord osv:).

MinID er din personlig innlogging til offentlige tjenester. Ved bruk av pin-koder og selvvalgt passord er dette en tjeneste som identifiserer deg.

Så dersom du har planlagt å søke studier i år må du passe på at du har fått tilsendt PIN-koder i god tid før søknadsfristen 15. april. Trenger du litt ekstra hjelp, så har de laget en veldig enkel video som beskriver hvordan du oppretter MinID. Se filmen her.

Gå inn her for å skaffe deg koder/logge inn.

2. Søke studier. Det gjør du på www.samordnaopptak.no Her er det et par ting du bør vite.

a) Du kan sette opp inntil 10 studieønsker på samordna opptak. Velg fritt fra alle skoler og studiesteder, og få inn alt du kan tenke deg innen fristen 15. april

b) Rekkefølgen på studiene kan du endre på fram til 1. juli. Så om du er usikker nå så kan du likevel bare sette opp alt som kan være interessant og så tenke på det etter fristen for å søke

c) Det er viktig at du har rett studium på øverste plass innen fristen 1. juli, for hvis du kommer inn på et av ønskene dine så faller alle studieønsker av lavere prioritet bort. Du kan likevel stå på venteliste på studieønsker av høyere prioritet (kommer du inn på 3-valget så kan du likevel stå på venteliste på 1- og 2- valget for å si det sånn)

d) Du får svar på om du har kommet inn 20. juli og da har du en uke på å takke ja til studieplassen – ellers mister du den! Så sørg for å være i nærheten av en PC og internett i den perioden, selv hvis du er på ferieJ

3. Bli gjerne venn med oss på Facebook og følg med utover sommeren, for der kommer vi til å minne om frister og det å søke hybel, penger fra lånekassa og så videre… Skriver nok om det på bloggen her etter hvert også.

4. Til slutt noen ting dere kan tenke på hvis dere er usikker på hva dere vil:

a) Det viktigste er å følge magefølelsen og tørre å ta et valg

b) Er du usikker så ta et årsstudium i noe du er interessert i – det kan bygges inn som første året i en bachelor eller brukes i sammenhenger senere, og da er man på en måte i gang. Mye bedre med et årsstudium i Idrett eller Musikk enn folkehøgskole i det samme. Da har du 60 studiepoeng når du er ferdig, og er allerede 1/3 i gang med en bachelor mens du har fått tenkt deg litt omJ

c) Gruer du deg til å kaste deg ut alene i det ukjente? Velg et litt mindre studiested der du blir sett og tatt vare på fra første dag. Det å være student er de beste åra dere får – gled dere og stol på at vi har tatt i mot mange studenter før det – så dette kan vi!

Lykke til med studievalget!

/Linn

About these ads